Historia

Rauten kortteli, Kauppakatu 18, Lahti

Lahden keskustassa sijaitseva Kauppakeskus Syke uudistettiin vuonna 2012 ja se on löytänyt paikkansa arjen sujuvana ja helppona ostospaikkana, jossa on tänään lähes kolmekymmentä liikettä.

Kortteli on aina kuulunut lahtelaisten työlääseen arkeen. Siinä ovat toimineet 1900-luvulla mm. valimo ja vaakatehdas. Lahden Rauta ja teollisuus Oy:n (Raute) toiminta kasvoi vuosien myötä ja tilat kävivät ahtaaksi 1960-luvulla. Kaupunki oli kasvanut tuotantolaitosten ympärille ja tehtaan laajentaminen ei ollut mahdollista.

Seuraavan vuosituhannen vaihteessa, 2000-luvulla kiinteistössä toimi Euromarket kymmenisen vuotta, jolloin nimikilpailun myötä kauppapaikka sai nimekseen Syke. Jo tuolloin kiinteistössä toimi useita muitakin yrityksiä. Keskinäinen työeläkeyhtiö Varma osti korttelin vuonna 2012 ja siitä lähtien korttelia on uudistettu sekä asuinympäristönä että kauppakeskuksena. Kokonaisuus on erinomainen kaupunkiasumiseen, jossa palvelut ovat lähellä, aivan kävelyetäisyyden tuntumassa. Rauten kortteli on säilynyt kaikki nämä vuodet lahtelaisten arjen keskipisteenä.